Borongós nap Windsorban

A szeszélyes és borongós áprilisi időjárás eszembe jutatta a napot, amikor Windsorban jártunk, és Anglia újabb kis ‘remekművét’ csodálhattuk meg.

Először pár szót az angol időjárás paradoxonáról: ahogy múltkor már említettem, a ködös és esős Albion városi legenda! Az Angliában töltött közel három év során elvétve fordult elő, hogy egész nap esett, zuhogott volna, az viszont kétségtelen, hogy naponta többször elered az eső, beborul az ég, majd kiderül, újra szemerkél az eső – következésképp, ez a nap folyamán hihetetlen gyorsasággal változó időjárás mindig jó beszédtéma, a britek kedvenc beszédtémája :)

Szóval, az a borongós áprilisi nap kitűnő alkalomként szolgált az új gumicsizmám felszentelésére: Pöttyös gumicsizma rulez :)

Windsor, az imádnivaló kisváros (csupán háromnegyed órányira Londontól) Berkshire megyében található. A városkát elsősorban a windsori kastély miatt keresi fel mindenki. A világ legnagyobb jelenleg is használt kastélyának területe mintegy 5 hektár, és a egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak. Úgyhogy, Windsorba érkezve elsőként mi is a kastély felé vettük az irányt…

Bevallom, valahogy a nagy turistalátványosságokat nem nekem találták ki: sem Brighton-t, sem a londoni Portobello Road-ot, sem a windsori kastélyt nem sikerült a szívembe zárnom.

Sokkal inkább imádom az autentikus helyeket, kis sikátorokat, ahol helyiekkel és nem turisták tömegeivel találkozik az ember. Így sokkal könnyebb ‘elveszni’ az adott helyen, és elvegyülni a helyiek között, átérezni a hely szellemiségét.

Windsor városi látképe, a hangulatos kis utcái, az Eton College sokkal jobban lenyűgözött, mint a mindenki által látogatott királyi kastély.

És akkor vissza a kastélyhoz: Nagy-Britannia uralkodóinak nagy hatása volt a középkori kastély építésére és fejlődésére. A történelem során erődként, királyi székhelyként, börtönként is szolgáló építményt az évszázadok folyamán hatalmas termekkel, óriási apartmannokkal bővítették.

 II. Erzsébet és a királyi család szabadidejének nagy részét a kastélyban tölti, és ezért annak kizárólag bizonyos részei látogathatók.

A kastélyhoz gyönyörű park is tartozik:

És akkor jöjjenek a windsori életképek, élén a kedvenc kis dőlt házikómmal

A Temzét követve újabb ékességet fedezhetünk fel, a híres Eton College-t.

A kedélyes Temze-part

Ezen a hídon sétálhatunk át az eli iskolájáról híres Etonba:

Az Eton College látképe

A világhírű Eton College-t 1440-ben alapította VI. Henrik 70 tehetséges, ám szegény diák támogatása céljából (ők a Királyi Ösztöndíjasok), akik aztán a cambridge-i King’s College egyetemi képzésén folytatták tanulmányaikat. Napjainkban már évente 1300 tizenéves fiú tanul az iskola berkeiben, akik borsos tandíjat fizetnek az oktatásért.

Az iskola falai között számos brit miniszterelnök (pl. David Cameron is), a királyi család sarjai (Vilmos és Harry herceg) és jónéhány tudós, híresség folytatta tanulmányait, és ahonnét egyenes út vezetett Oxford-ba és Cambridge-be. (Legközelebb Cambridge-be kalauzollak el Benneteket, és írok majd az ott található pompásnál pompásabb college-kről.)

És a szokásos kis csoda a végére


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.