I ♥ London, Hampstead My Love

London, hmmm…, a mindent elsöprő szerelem, az azonnali és örök vonzalom, a jóleső bizsergés, amit akkor éreztem, amikor először jártam ebben a különleges világvárosban, és a haladéktalanul csilingelő belső hang: itt szeretnék élni!

Nahát, ezt nem lehetett figyelmen kívül hagyni! Közel két éven át éltem Londonban, hihetetlen élményeimről és tapasztalataimról hetekig tudnék mesélni, megállás nélkül!

De inkább életképeket, benyomásokat mutatok be Nektek, és mindenkit arra biztatok, látogasson el oda, lehetőleg tavasszal.

Tavasz Londonban

London tavasszal a leggyönyörűbb: a télen is zöldellő fű még zöldebb, csodálatos színű virágágyak borítják az egész várost, ragyogó napsütés (az esős, ködös Albion-képzet városi legenda, mindig megcáfolom!), parkokban ücsörgő és nyugágyakban(!) fekvő emberek, azonnal elvarázsol.

Pár hónapos angliai tartózkodás után, bár a térkép szerint tudtam, hogy Európában vagyok, érezhetően külön világba csöppentem, egy olyan szigetországba, ahol minden és mindenki hajlott a különcségre és egyediségre, a szó jó értelmében. Bevallom, nem nagyon esett nehezemre beleszeretni ebbe az ‘páratlanság’-ba, és nyomban Alice a Csodaországban-üzemmódba kapcsoltam.

Örömmel és nagy lelkesedéssel csodálkoztam rá a körülöttem lévő világra, viszont néha jólesett egy kis európai hangulatú városrészbe ‘menekülni’: Hampsteadbe.

London óriási, és még annál is nagyobb, (odaköltözésem után még hónapokig lázba jöttem attól, hogy doubledeckeren utazom éppen, vagy a Piccadilly Circus villogó fényeit bámulom) így nagyon szerencsés voltam, mert Északnyugat-Londonban laktam, 15 percre Hampsteadtől.

Hampstead, az északnyugati városrész a maga macskaköves utcáival, helyiekkel, kisboltokkal, hangulatos házaival és pub-okkal, tökéletes hely a feltöltődésre. És akkor a pompás parkot, a nagy kedvencet, Hampstead Heath-t még nem is említettem.

Hamsptead London egyik legeldugottabb és egyben legdrágább szeglete, a képeket látva talán nem is csodálkozunk ezen:

Hampstead Heath szintén nagyon sok látnivalót rejt magában, és filmes stábok közkedvelt helyének számít. A mintegy 324 hektáron elterülő park kis híján külön városrészt alkot, zegzugos erdei utakkal, tisztásokkal, a káprázatos panorámát nyújtó Parliament Hill-el és az ékes Kenwood House-sal.

A Parliament Hill-re felsétálva lenyűgöző látvány tárul elénk: Tisztán kivehető a London Eye, a Szent Pál katedrális épülete, szinte egész Kelet-London a lábunk előtt hever:

És még a padok is szép kis üzeneteket közvetítenek:

Kenwood House és környéke

A 18. századi belsővel bíró ház, ami többek között a Guinness-család tulajdonában is volt, ma múzeumként működik és számos koncert színhelye is egyben.                                          

Rengetegszer ültem ki ide napozni egy doboz eper és könyvek társaságában :)

28

A park bebarangolása után kihagyhatatlan élmény a szomszédos Highgate Village megtekintéseés a MEGLEPETÉS :) Highgate Cemetery, a kötelező temető-adag nem maradhat ki!

A 19. században nyílt temető igazi látványosság, ámulatba ejtő sírkövekkel és mauzóleumokkal: itt nyugszik többek között George Eliot, Douglas Adams, Charles Dickens szülei és felesége, Michael Faraday, legismertebb talán Karl Marx sírhelye, aki Londonban élte száműzetésben töltött utolsó éveit. Marx sírhelye egyfajta zarándokhellyé vált az elmúlt évek során, ottjártamkor virágcsokrok és kis üzenetek borították: ‘Capitalism doesn’t work, you were right.’ London, 2010 (A kapitalizmus nem működik, igazad volt.)

London megér egy utazást, ne habozzatok!

És még egy kis csoda a végére:


Egy gondolat “I ♥ London, Hampstead My Love” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.