Ezerarcú Prága, második nap: Hradzsin, Kisoldal és Kampa

Másnap újra nyakamba vettem a várost, és bebarangoltam a Károly-híd túloldalán található Várnegyedet, Kisoldalt és Kampát. Minden ilyen utazás alkalmával igyekszem olyan autentikus városrészeket, utcákat is felfedezni, ami nem hemzseg a turistáktól, és azonnal mehet a rácsodálkozás. Rácsodálkozás a gyönyörű épületekre, apró szegletekre, szűk kis utcákra, akkor ott a napsütésre, a levegő illatára…

Mire a végére érek, látni fogjátok majd, nagyon sokminden kimaradt: maga a vár, a Szent Vitus-székesegyház, az Arany utcácska, Petřín, U Fleků vagy a vízibiciklizés a Moldván. Valahogy most nem is bántam ezt, hiszen úgyis visszatérek még ide, és bepótolom, és így lehetőséget kapok arra, hogy egy ismerős helyen ismeretlen dolgok ejtsenek ámulatba.

A Várnegyedben kifejezetten ügyeltem arra, hogy elkerüljem a tömeghelyeket, de voltak részek, ahol ezt nyilván nem tudtam megtenni, és bizony egy kőoszlopba kellett kapaszkodnom, nehogy a mellettem elrobogó orosz turistacsapat magával sodorjon, ááá! A Károly-hidat aznap reggel kihagytam, és a negyedbe a Mánesuv-hídon át érkeztem. Az útikönyv szerint a régi várlépcsőkön keresztül érdemes felmászni a várba, aminek lélegzetelállító kilátás a jutalma. Nem bántam meg!

Hradzsin-tér

és a panoráma

A prágai vár Európa legnagyobb várkomplexumának számít, és maga a vár a világ legnagyobb ősi vára, ami a régi időkben a cseh királyok lakhelyéül szolgált, ma pedig a cseh köztársasági elnök székhelye. Ígérem, legközelebb jól szemügyre veszem a várat és a körülötte lévő nevezetességeket is, de igazából két dolog érdekelt míg a tikkasztó hőségben a negyed utcáit róttam: a csodálatos barokk Loreta templom és a kis utcácskák, különösen az Újvilág.

A templom a Hradzsin téri bejárattól nyugatra sétálva található. A Loreta Csehország egyik legjelentősebb keresztény zarándokhelye Eredete az ellenreformációig nyúlik vissza, amikor a Habsburgok a katolicizmus hatásának erősödését remélve birodalmukban több helyen is felépítették a loretói Santa Casa mását. A legenda szerint az eredeti Santa Casa-t – a Szent Család háza, ahol Máriának megjelent Gábriel arkangyal, hogy meghirdesse Jézus születését – az angyalok Loretóba menekítették ki Názáretből a 13. században.

Az Újvilág utca után kutatva még ez a gyönyörűszép park is az utamba került:

A templomtól északra fekszik Prága legbájosabb és tényleg legháborítatlanabb negyede, az Újvilág utca és környéke. Ez a rész korábban a Várnegyed legszegényebb része volt, mára galériák találhatók itt, és művészek lakják.

A Kisoldal a vár lábától egészen a Moldva partjáig húzódik, és sokan Prága legszebb részének tartják a hangulatos hagyományos kis éttermek, gyönyörű épületek, templomok, macskaköves utcák miatt. A Kisoldal a cseh kormány központja is egyben, számos minisztérium, nagykövetség is ebben a városrészben található.

Innét nem messze egy kis híd vezet Kampa-szigetére, ami az édes semmittevés fellegvára. A békés zöld sziget remek kikapcsolódást nyújt a nyüzsgő Prága közepén. Ottjártamkor tartották a 2002-es árvíz tízéves évfordulóját, így szerte a városban plakátok formájában emlékeztek meg erről a sajnálatos eseményről. Mindenképp bámulatra és tiszteletre méltó a prágaiak összefogása és hatékonysága, hiszen az árvíz nagyon szörnyű volt.

Václav Havel forever!

Kilátás a Kampáról

Na, és persze a híres Lennon-fal a Let it beer felirattal sem maradhat ki. Még egy sárga tengeralattjárót festő lányt is sikerült lencsevégre kapnom :)

Jah, és a prágaiak modern művészet iránti szeretete is nagyon figyelemre méltó!

Szóval, HAPPY PRAGUE :)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.