A lélegzetelállító Zemplénről

Vannak helyek, amik örökké a kis listámon szerepelnek, és látatlanban is imádom őket. Sohasem tudom megmondani, mi vonz bennük, egyszerűen csak érzem, tudom, hogy nekem ott dolgom van és ezeket a helyeket látnom kell. A helyek, amik az örök valójuk mellett szentek és sérthetetlenek, és amikben soha nem csalódom, hiszen nemcsak hogy olyan benyomást keltenek bennem, mint amilyet elképzeltem, hanem minden esetben felül is múlják azt! Csodálatos élmények, felejthetetlen illatok, színek és tájak, a megérzéseim, az állandóan duruzsló belső hangom visszaigazolása és megerősítése.

Igaz, jó lenne újra és újra új helyeket felfedezni, de ezeket a helyeket biztosan többször megnézem majd magamnak. London, New York, Olaszország, Pécs, a Balaton-felvidék és ilyen Zemplén is, ahová életemben először sikerült ellátogatnom tavaly augusztusban.

Vigyázat, hasznos linkekkel teli bejegyzés következik!

Tokaj-hegyalja annyi izgalmas dologgal kecsegtet: az Anyukám Mondta, Mád, Szent Tamás Pincészet, a pompás kis falvak, történelmi lenyomatok, fesztiválok, az édes borok és még sorolhatnám napestig.

Utunkat az Anyukám Mondtával (www.anyukammondta.hu) kezdtük Encsen, igazi gasztroélményben volt részünk. Elöljáróban annyit, hogy az asztalfoglalás nem erősen ajánlott, hanem egyenesen kötelező! A 2013-ban az Év éttermének választott helyen étkezni életérzés, szerelem első ízlelésre. Az olasz és a helyi ízvilágot, alapanyagokat ötvöző étterem kívülről szinte észrevehetetlen – nagyon trükkös(!), viszont amint belépünk e csodás helyre, a berendezés hangulata, a tulajdonosok lazasága, kedvessége és professzionalizmusa azonnal magával ragad.

zsadány 039

000005328_img_3280.jpg.jpg_biga

DSC03696

Szeretem az olyan helyeket, amik kizökkentenek a komfortzónámból, és az Anyukám Mondta ennek tökéletesen megfelel. Nem igazán szeretem a málnás dolgokat, viszont az itteni málnaszörpnél finomabbat még soha nem ittam. Igyekeztünk többmindent megkóstolni, az olasz és a helyi ízvilágot is újraértelmezni.

DSC03688 DSC03618

Imádom az egyszerű ételek letisztultságát, a rántott patisszon könnyedén és finoman roppant a számban, a zempléni bárányburger tökéletes, a golgotagyümölcsös sajttortáról már nem is beszélve és mindezt Szent Tamás borokkal megkoronázni, maga a tökély. Szerencsére van egy nagyon jó szokásunk Enikővel: minden fogást megosztunk és csereberélünk, így többmindent is megkóstolhatunk egyszerre. És akkor azt még nem is említettem, hogy mennyire hasonló az ízlésünk…

És persze a legjobb az egészben egy olyan élmény részesének lenni, amikor a nem a mennyiség, hanem a minőség az elsődleges, sakk-matt! Kis részlet az Anyukám Mondta füzetkéből:

A közös nevező, hogy ami történik, jól történjen, de a srácok már kevesek, és ahol ők kevesek, ott jönnek képbe a nők, a feleségek, Barbi és Vikita. Ők azok, akik a termékek egy részét készítik, és felelősek azért, hogy ami készen kerül be, az jó cucc legyen, és a cucc jó.

Íme a tulajdonosok, a Dudás testvérek története: Mi csak egy pizzériát akartunk

A jó kis gasztroálmény után bejártuk a környező falvakat. Megnéztük a Zemplén hegység belsejében található háborítatlan Hutákat (www.haromhuta.hu) – Óhuta, Középhuta és Újhuta -, a vizsolyi Bibliát, Erdőbényét, Kossuth szülőfaluját Monokot, mindegyiket a szívembe zártam, viszont az origót Mád jelentette.

A települést már a 13. században mezővárosként említik, a török és a pestis pusztítása után 1700-ban II. Rákóczi Ferenc fejedelem és nővére vásárolták meg a falut, ami különösen szüretkor volt népszerű. A mádi borok nemcsak akkor voltak, ma is méltán híresek.

A 2300 lelket számláló faluban a sok-sok kitűnő pincészet mellett számos látnivaló is megtalálható. A szőlő-dűlők, a takaros kis házak, a mádi zsinagóga egy csapásra elvarázsolt.

A barokk zsinagóga (A mádi zsinagóga) világhírű zarándokhely, a környék egyetlen kóser zsinagógája, a régi zsidó törvények szerint építésénél idegen kéz nem érinthette. A zsinagóga a második világháború után az enyészeté lett, helyreállítását 2000-ben kezdték meg, szakszerű restaurálását díjjal is jutalmazták a későbbiekben.

További részletes információ a zsinagóga történetéről: Zsinagóga Mádon

DSC03677

DSC03672

Szerencsénk volt, mert ottjártunkkor éppen nyitva állt a zsinagóga ajtaja: az idegenvezetést évtizedek óta ellátó bácsi előadásmódja kihagyhatatlan. Jelentkezzetek be nála, ha arra jártok: elérhetőségét a zsinagóga ajtaján találjátok.

DSC03674

Belestünk a felújítás alatt álló Barta Pincészetbe székhelyére (Barta Pince), a felújítás alatt áló Rákóczi-Aspremont kúriába. És hogy mennyire imádom a vidéki emberek közvetlenségét: természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogyan néz ki a kúria belülről, az udvarba sétálva magába a tulajdonosba, Barta Károlyba botlottunk, aki épp interjút adott és azonnal mondta, hogy nyugodtan járjunk körbe mindent. Nem kellett kétszer mondani…

DSC03679

Ezután jöhetett a megérdemelt borozás, mivel mással, mint Szepsy-borokkal, ezúttal az Első Mádi Borházban. A Szepsy név (www.szepsy.hu) szintén egy életérzés, intézménynek számít nemcsak helyben, szerte a világon is. Egyelőre a fiatal nemzedék, a Szent Tamás Pincészet (www.szenttamas.hu) borait sikerült jobban megismernem és sikerült azonnal édes borivóvá válnom.

Hangulatkép az Első Mádi Borházból (www.elsomadiborhaz.hu)

Zemplen_Blog_CollageA mádi dűlők

DSC03666 DSC03665

Balassa István borait se hagyjátok ki: Balassa Bor

Egészségetekre!

 


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.