NYC első nap: Central Park és környéke

A legvégén írok majd egy bejegyzést a benyomásokról, hasznos tudnivalókról és tanácsokról, ami jól jöhet mindenkinek, aki a Nagy Almába szeretne látogatni, de addigis jöjjenek a New Yorkban töltött napjaim részleteiben.

Mielőtt útrakelek, főleg mikor egyedül utazom és feszes napokat tervezek be, megnyomok egy kis varázsgombot és elképzelem, hogy minden pontosan, a terveim szerint halad: nem késik a gép, gyorsan áthaladok az útlevélellenőrzésen, nem történik semmi kellemetlenség, mindenki kedves lesz… Lehet, hogy most mosolyogtok ezen, de MŰKÖDIK! ;)

New Yorkban azért volt ez különösen fontos, mert igazi horror sztorikat mesélt mindenki az országba történő belépésről, a sok várakozásról, az immigration officerek nem épp kedvességéről, ezért a “minden a terv szerint halad” mellett még készültem egy jóadag türelemmel és rugalmassággal is. Szerencsére, nem igazán volt rá szükségem… Ahogy leszálltam a gépről, azonnal  megfogott a JFK hangulata, minden emberléptékű volt: nem kellett rengeteget gyalogolni, – ellenben Heathrow-val, ahol a váróból a kapuig eljutnom ‘csak’ 30 percembe telt – kedd este lévén  pillanatok alatt sikerült belépnem az országba, miközben a szigorúnak tűnő immigration officer azzal viccelődött, mikor látogatom meg őt legközelebb, és nem hiszi el, hogy nem jártam még az Államokban! Szóval, erre varrjak gombot :)

A terminálokat összekötő ingyenes vonattal gyorsan kijutottam a parkolóba, ahonnét Queens felé vettük az irányt.  Queensről írok még majd bővebben, elöljáróban annyit, hogy kifejezetten örültem annak, hogy nem Manhattanben laktam, hiszen olyan helyekre is sikerült eljutnom így, amik tipikusan kiesnek a turisták látóköréből.

Jah, és hadd ne mondjam, az időjárás mennyire tökéletes volt: október 2-án este hatkor 28 fok! Annyira, de annyira jólesett! Főleg, hogy szinte csak nyári cuccot vittem magammal :) Még aznap este megvettem a Metrocard-omat, ujjongva fedeztem fel, hogy Queens tele van régi temetőkkel, láttam esti fényárban úszni Manhattan felhőkarcolóit.

Másnap kezdetét vette a kaland: reggel kísérettel metróztam be Manhattanbe, ami azért is volt nagyon jó, mert hallottam pár tippet, mire figyeljek oda.  És ami még azért is esett nagyon jól, mert bár imádok térképet olvasni és tájékozódni, amikor megláttam NYC metrótérképét, nem kis rémület fogott el… Gyorsan memorizáltam a hazafelé utat, az uptown és downtown vonalak és a local és express vonatok közti különbséget. Másnap már annyira belejöttem, hogy mikor útbaigazítást kértek tőlem, azonnal tudtam a választ. Oh, well I’m a New Yorker!

new-york-metro-map

A pillanatot, amikor feljöttem a metróból a Bryant Parknál és a napsütésben megláttam a park fölé tornyosuló felhőkarcolókat, soha nem felejtem el. A New York Public Library tövében lévő kis park igazi menedék a zsúfolt sugárutak mentén, a könyvtárra még visszatérek.

DSC03728

A parkon át a Sixth Avenue felé vettem az irányt és közben szembe jött a már otthon kinézett ‘utcakép felirat’ :)

DSC03758

És jöhetett a Central Park, amiről azt hittem, sikerült egy kis darabját megnéznem, tévedtem…

1391661_10151687078222361_1912956730_n

A képek magukért beszélnek:

20131002_095852DSC03779DSC03778

Central Park az ország első tájkertje volt, a hatalmas parkot 1858-ban tervezték. Húsz éven át többezer munkás dolgozott azon, hogy a mocsarak lecsapolásával, a tavak átalakításával és a sziklás terek kialakításával a pihenni vágyó helyiek számára idilli környezetet teremtsen. Mindez annyira jól sikerült, hogy a parkban az édes semmitevés mellett ma már kezdvünkre úszhatunk, korcsolyázhatunk, csónakázhatunk vagy akár a nagyon népszerű kocogásnak is szentelhetjük az időnket. Nagyon tanácsos kerékpárt bérelni, mert gyalog gyorsan elfárad az ember.

Do what you love, love what you do and LOOK :)

DSC03799DSC03806

A 110th Street, a Fith Avenue, a 59th Street és Central Park West között elterülő parkban számos látnivaló akad: Central Park Zoo, The Mall, Loeb Boathouse, Strawberry Fields, Belvedere Castle, Shakespeare Garden vagy a Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir és még sorolhatnánk.

A hosszú utazás után nem voltam igazán formában, ezért gondoltam, csak úgy sétálgatok, úgyis visszatérek majd ide az egy hét alatt. Sikerült megnéznem a Mallt és a Bethesda Terrace-t, a csónakházat és az Alice in Wonderland szobrot.

DSC03791DSC03849 DSC03817 DSC03826 DSC03831 DSC03833

Természetesen a hintó sem maradhatott ki.

DSC03860

Október azért is ideális hónap, mert gyönyörű idő van, kevés a turista és sokkal nagyobb az esélye annak, hogy lépten-nyomon helyiekbe botlunk. Így volt ez a parkban is: kocogó és csónakázó helyiek, kisiskolások, akik tanárjuk segítségével ismerkedtek a park növényeivel, ráérősen sétálgató idősek, egyszerre 10 kutyát pórázon sétáltató pasi.

DSC03845

Sajnos, a parkba nem sikerült visszatérnem, de erről majd az utolsó napi bejegyzésben…

Ezután visszatértem a könyvtárhoz, ami végig a fő hadiszállásom volt: free WIFI és tiszta mosdó, emellett még az épület is gyönyörű és Sex and the City rajongók számára kötelező. Na, de félretéve a praktikus és lányos dolgokat pár szó a csodás épületről: a könyvtár bejáratánál két márványoroszlán látható (Patience és Fortitude), a második emeleti Rose Main Reading Room a maga 90 és fél méterével a világ egyik leghosszabb olvasóterme és nem utolsósorban itt megcsodálhatjuk az igazi Micimackót és a 48 fennmaradt Gutenberg-biblia egyikét.

new-york-library

DSC03883 DSC03880 DSC03878 DSC03885

A könyvtár estefelé

20131007_183938

Következő napon Midtown North (Grand Central, Rockefeller Center és tovább az Ötödik sugárúton) következik… Tartsatok velem!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.