NYC második nap: Fifth Avenue és környéke

Hát, akkor folytassuk :) Második nap az Ötödik sugárút töredékét próbáltam bebarangolni: a Plaza Hoteltől a Grand Centralon át egészen a Times Square-ig.

Töredékét, mert: mielőtt folytatnánk az utunkat, előre megjegyezném, hihetetlen felpörgött állapotban meneteltem :) végig a városon, de hiába a feszített ütemterv, a nagy teherbírás, a New York-i városnézés még az olyan fanatikus városnézőknek is óriási falat mint én… Nem is a távolságok. a sok gyaloglás miatt fáradtam el, hanem a rengeteg látnivaló volt, ami kifogott rajtam és persze ehhez még társult az állandó “Oh, nem hiszem el, hogy itt vagyok”+”Oh, itt minden olyan mint a filmekben” kombó, ami mai napig megfoghatatlan és varázslatos érzést jelent számomra. Szóval, a memóriám többször is megtelt, naponta :)

Másnap a Central Park sarkánál kezdtem, a Plaza Hotelnél, amit a Reszkessetek betörők második részéből ismerhettek :) és ami épp felújítás alatt állt.

DSC03936

és ami így nézne ki valójában :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az 1907-ben épített luxusszálló – ma már műemléknek számít – a maga 282 szobájával híres és befolyásos emberek kedvenc találkahelyéül szolgált, és szolgál ma is.

Majd a szomszédos FAO Schwarz játéküzlet felé vettem az irányt. A többelemetes bolt az Államok legrégebbi játéküzlete, érdemes ellátogatni ide is.

DSC03956 DSC03957

És persze Breki és Miss Röfi forever :) Ezt az imádott videót nem hagyhatom ki :) Epic!

 I’m leaving. I love you. I love you too.

Ezután elindultam “lefelé” az állandó bázis, a könyvtár irányába. Egyszerűen imádom azokat a városképeket, ahol a múlt-jelen-jövő ennyire egybesimul, az ódon és új épületek egymás mellett, egyszerre olvadnak bele az utcaképbe. NYC mellett London a másik kiváló példája ennek, csodás kompozíciók jönnek így létre. A felhőkarcolókról pedig nem is beszélve…

Nagyon szeretek felfelé bámulni és fotózni, különösen külföldön kötelező! Annyira más szemszög, más látvány és persze gyönyörű dolgokat látni. Meggyőződésem, ha Budapesten is sokan kémlelnék az eget, az eléjük táruló szépséges homlokzatoktól mindjárt jobb kedvük lenne. Budapest igazi kincs, tele rengeteg homlokzat meglepetéssel.

DSC03916

Rockefeller Center

DSC03990

New York a sárga taxik és limuzinok városa :)

DSC03918 DSC03980

és persze a jó kis kirakatoké…

DSC03963 Audrey_Hepburn_esmorza_al_Tiffany's.bmp

A Grand Central Terminal-t (www.grandcentralterminal.com) már rég kinéztem magamnak. A 19 hektárnyi(!) területen elterülő és a 42nd Street és Park Avenue sarkánál található állomás a legtöbb vágányt tudhatja a magáénak a világon és egyben a világ legszebb állomása is az idelátogató turisták szerint. Ezt a véleményt én is osztom.

DSC04008 DSC04004 DSC04009

Érdemes elolvasni az állomás építésének történetét: http://www.gcthistory.com/

Mivel a Times Square nagyon közel volt, elugortam oda is, de erőm már nem nagyon volt körbe járni. Az igazat megvallva, annyira nem is ragadott magával a hangulata, pedig imádom ezeket a csillivilli utcarészeket (Londonban első dolgom volt. hogy megnézzem a Piccadilly Circust :)

DSC04026

Ami viszont mókás volt, sikerült belebotlanom az US Army toborzóiba és mivel a katonalét életem szerves része volt akkoriban, nem hagyhattam ki a közös fotót velük :)

20131003_153144

Egy dolgot nem igazán sikerült megszeretnem a hosszú évek alatt: a múzeum látogatást… Valahogy nem bírom az ottani tömeget és unom a a termek közti barangolást, hiszen a jól működő memóriám ellenére sem bírom megjegyezni azt a sokmindent, ami ott vár rám. Biztosan lenne olyan múzeum, ami érdekel is, de a “tömegmúzeumokra” egyszerűen sajnálom az időt, nem tehetek róla…

NYC természetesen bővelkedik az ilyen, a határaimat feszegető múzeumokban: a MET és a Guggenheim sokak számára kötelező darab. A MET európai gyökerekkel annyira nem volt lélegzetállító – na jó, az impresszionistákat imádtam :) -, a Guggenheim meg az épület miatt érdekelt. Nagyon szerettem volna megcsodálni a belsejét, de sajnos ezt is épp átalakították…

1379994_10151687076582361_664206346_n 20131006_145812 20131006_141352 DSC04407

És egy kis esti kép Sex and the City módra 😉

1383375_10151687084377361_145342906_n

Folytatása következik: Downtown (Staten Island Ferry, Brooklyn Bridge…)

 


2 gondolat “NYC második nap: Fifth Avenue és környéke” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.