NYC utolsó nap: Empire State Building és Flatiron

 

Utolsó napra tartogattam a két legkedvesebb épületemet és élményemet, a Flatiront és az Empire State Buildinget. New York is tartogatott számomra egy nagy meglepetést: nagy párát és közben szűnni nem akaró, szitáló esőzést. Így, ha elfogadtok egy jó tanácsot, ha napsütés van, azonnal vegyétek előre a kilátással járó programokat: Empire State Building, Top of the Rock, Staten Island Ferry, különben a pára pillanatok alatt tönkreteszi ezt az élményt.

Az 1902-ben befejezett Flatiron, a híres ‘Vasalóház’ a felhőkarcolók előfutára volt. A 87 méteres épületet a Fifth Avenue, a Brodway és a 23rd Street sarkán találjátok. A toronyház fura formáját az a háromszögletű telek határozta meg, amire építették, innét kapta a nevét is. A világ egyik legikonikusabb felhőkarcolójának tartott épület a világ egyik legtöbbet fotózott épülete is egyben. Egyszerűen nem lehet betelni vele :)

265px-Edificio_Fuller_(Flatiron)_en_2010_desde_el_Empire_State_crop_boxin

DSC0411220131004_120913DSC04110DSC04139Pár lépésre a Flatirontól, a Fifth Avenue és a 34th Street találkozásánál ott a másik gyönyörűség, az Empire State Building (http://www.esbnyc.com/), amit napsütéses időben és sötétedéskor érdemes meglátogatni: ilyenkor még nappali fényben láthatjátok a várost, viszont leírhatatlan élmény, ahogy kezdenek felgyúlni a fények és fénymámorban kezd úszni a környék.

A 103 emeletes és Art Deco stílusban épült ESB 1931-re készült és sokáig NYC legmagasabb épülete volt. Érdemes körbesétálni a díszes előcsarnokban, aminek falait a Napot és bolygókat ábrázoló képek borítják.

DSC04460

aerial_view_of_empire_state_building-wallpaper-2560x1600

Bár szitált az eső és a páratartalom is magas volt, volt ennek pozitív hozadéka is: nem kígyóztak sorok a bejáratnál, alig lézengtünk páran az épületben. A lift a 86. emeleti kilátóteraszra repített, külön díj fejében a 102. emeleti is látogatható.

A tájékozódást jól öltözött, díszes egyenruhába bújt személyzet segítette, ami el is kelt, hiszen liftből kilépve még hosszú kanyargós út vezetett a teraszig: közben lehetett fotózkodni, megnézni az építésről szóló kiállítást. Ki ne ismerné az üldögélő munkások képét?

images

És akkor jöjjön a csoda :) amire nincsenek igazán szavak… Lenyűgöző, páratlan, sorolhatnám az efféle szinonimákat :)

20131007_18015520131007_180141DSC04438DSC0445520131007_181546DSC04447DSC04454DSC0444720131007_18173120131007_181758Köszönöm ezt a gyönyörű élményt Katókám!

Nektek pedig jó utat New Yorkba, köszönöm, hogy velem tartottatok!

 

És egy kis zanza a végére:

Utazás időpontja: ha lehetőségetek van rá, ősszel látogassatok el a Nagy Almába, mert akkor már nincs akkora hőség és kevés a turista. Imádtam az ottani 30-35 fokot, ideális volt a városnézésre. Arra vigyázzatok, hogy a metróban nagyon nyomják a légkondit, így érdemes a jó időre ellenére rétegesen öltözni. A párára és esőre nem igazán lehet felkészülni, valahogy túl kell élni és kész.

Repülés és reptér: megérte a sok keresgélés, mert sikerült nagyon jó áron jegyet találnom, keresésben a http://www.bravofly.com volt a nyerő. FinnAir jegyem volt, vagyis sok társaság közös, vegyes jegyeket árul: odafelé British Airways+American Arlines londoni és visszafelé FinnAir helsinki átszállással jött így össze kevés várakozással. BA-szel soha többet, az American Airlines kibírható volt. A FinnAir-ről pedig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni: sok-sok odafigyelés, magas színvonal, rengeteg jó film várt az úton :)

A vízum, az ESTA kitöltése gyorsan ment, ahogy az országba történő belépés is, percek alatt :) Az immigration officer jófej volt, sokat poénkodott, nem igazán akarta elhinni, hogy még nem jártam az Államokban, én sem! :)))

Közlekedés: miután már idehaza sokkot kaptam a NYC metrótérképre pillantva, helyben próbáltam higgadtan kezelni a helyzetet :) Arra nagyon fontos odafigyelni, hogy vannak express és local járatok, az utóbbiak minden állomáson megállnak, az előbbiek gyorsított szerelvények. A metrózás hétközben olajozottan működik, hétvégén pedig mindig szerelnek, felújítanak, ezért állandóan figyelni kell a hangosbemondót, mert szinte egyetlen járat sem jár a saját útvonalán. A busz rettenetesen lassú, a taxizás egyelőre kimaradt, de majd legközelebb…

Emberek és közbiztonság: mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. A helyiek sokszor odalépnek a turistákhoz, ha látják, tanácstalanul álldogálnak a térkép felett, és mindjárt segítenek az eligazodásban. Manhattanben és Queensben sem találkoztam rossz arcokkal, nyugodtan lehetett jönni-menni mindenfelé. Manhattanben különösen, hiszen rengeteg a rendőr mindenhol, de valahogy beolvadnak az utcaképbe, nem zavaró egyáltalán.

Viszlát, egyszer ugyanitt :)

DSC03893

 

Empire_Collage3

NYC_Blog_Collage2


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.