Meseország Vol. 1./A varázslatos Liszkay-borkúria

A Káli-medencéért már régóta lelkesedem, hisz már jó ideje raktározom magamban azokat a gyönyörű képeket, amiket erről a térségről láttok úton útfélen. És akkor még sorolhatnám tovább, a kiváló gasztronómiai híreket, újdonságokat, az egyedülálló szálláshelyeket, a toszkán párhuzamot, ami miatt nem volt kérdés, hová is utazzunk Enikőmmel azon az októberi hosszú hétvégén, amikor úgy éreztük, megint olyan jó lenne kicsit kiesni a mindennapi darálóból, a holtfáradttá tévő mókuskerékből. És akkor még csak nem is sejtettem, milyen mesés vidékre látogatunk el azon a szép őszi hétvégén. Vigyázat, nagyon-nagyon elfogult bejegyzések következnek! :)

Mivel rengeteg a látnivaló és csodás hely a térségben, nem hagyhattam ki a felkészülést, amihez a We love Balaton honlapja: http://www.welovebalaton.hu nyújtotta a legjobb segítséget. Érdemes átnéznetek az összes kális és a Balaton-felvidékről szóló bejegyzésüket.

A Káli-medencét legjobb autóval bejárni, Budapestről 2 óra alatt ideértek. Amikor elhagytuk Veszprémet, már éreztem, hogy varászlatos helyre érkezünk és az első szó, ami eszembe jutott ez volt: Meseországban járunk. Olyan országban ahol minden valódi és igazi, ahol örömtelik a mindennapok, szertartásokkal telik az ünnepek, ahol a rossz elnyeri méltó büntetését, aminek lakói azt mondják, amit gondolnak, és azt teszik, amit mondanak – mennyire jó lenne, ha ez a mindennapjainkban is így működne…

Meseországgal szerencsére máshol is találkozhattok Magyarországon, mégpedig Észak-Baranyában, ahol Alsómocsolád agilis polgármesterének, Dicső Lászlónak köszönhetően létrejött a meséket, a hagyományokat őrző a Mocsoládia nevet viselő kezdeményezés: http://www.mocsoladika.hu “Mert Mocsoládiában a mesék soha nem érnek véget, amíg hiszünk, amíg remélünk, amíg szeretünk. Örök mesék ezek, éltető mesék. Az ember meséi.”

Visszakanyarodva a Káli-medencéhez, az első utunk Monoszló mellé a Liszkay-borkúriához vezetett. Ahhoz a borkúriához, amit sokan teljesen megérdemelten a magyar Toszkána gyöngyszemének neveznek.

Az egykori romos présházból kialakított pazar borkúriától és környezetétől szó szerint tátva maradt a szám, minden várakozásomat felülmúlta a látvány. Nagyon sok szép képet és minden információt megtaláltok a honlapjukon: http://www.liszkay.com

1.JPG

Miután leparkoltunk és a bejáratot keresve megkerültük a kúriát, azonnal megállapítottuk Enikővel, olyan mintha valaki magánbirtokán sétálgatnánk és ahogy beléptünk az éttermi részbe, már semmi kétségünk nem volt afelől: hazatértünk :)

Elsőként a  kandallót szúrtuk ki, a letisztult berendezés, a fények elragadóak voltak. Amíg vártunk az ebédünkre, a kandallónál üldögélve csodálhattuk meg ezeket. 6101112

Nemcsak a gyönyörű borkúria és táj miatt különleges ez a hely, hanem a a vidéken ritkaságnak számító vörösbortermelés miatt is. A hajdan kékszőlős dűlő jellegét a tulajdonos Liszkay Mihály szerint nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hiszen a monoszlói Pangyér-dűlő ma Magyarország egyik legértékesebb szőlőterülete. A Cabernet Franc Giulia-t semmiképp ne hagyjátok ki :)

5

Az ízek kiválóak voltak, a kiszolgálás kifogástalan, azonnal ki tudtunk kapcsolni és otthon érezni magunkat.

És akinek ezt a feledhetetlen élményt köszönhetjük, Liszkay Úr, aki már az asztalfoglaláskor belopta magát a szívembe, hisz legnagyobb meglepetésemre tulajdonosként ő vette fel a kagylót és bár tele volt az étterem egy borkóstoló miatt, megígérte, hogy helyet szorít nekünk :) Sőt, attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeztünk, igazi házigazdaként mindig volt egy-egy kedves szava hozzánk, kis története, mosolya, ami még emlékezetesebbé tette a látogatásunkat.

Ha Ti is szeretnétek őt megismerni, hajrá! Esténként még zongorázni is szokott a vendégeinek :)

13

Biztos vagyok benne, hogy az ő külföldi élettapasztalata, a minőség szeretete mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a Liszkay-borkúria ilyen pompás, meseszerű hely legyen. És akkor még a vidámságot nem is említettem :)

18

Természetesen az erkélyes fotót nem hagyhattuk ki :)

14

És persze ebéd után még jól körülnéztünk a birtokon…

151719

Az imádott felhőim is lenyűgözőek voltak…

242223

Én még biztosan visszatérek ide, velem tartotok?

16


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.