Szardínia, a varázslat

A türkiz és megannyi színben pompázó tenger, a kellemes szél, az esténként a tengerparton sétálgató és mosolygó szárdok örökre belopták magukat a szívembe. Szardínia az a hely, ahová biztosan visszatérek még, sőt, még azt is el tudom képzelni, hogy egyszer itt élek majd, annak ellenére, hogy csak egy kisvárost láttam belőle.

Szardínia (olaszul: Sardegna) Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Korzika között helyezkedik el a Földközi-tengeren. A sziget Olaszország különleges státusszal ellátott régiója, amelynek köszönhetően közigazgatási és kulturális autonómiával rendelkezik. A 24 000 km² területű szigetet kicsivel több, mint 1,5 millióan lakják, így egyáltalán nem nevezhető túlzsúfoltnak. Szardínia területének kétharmada dombvidék, és tengerpartjainak hossza majdnem 2000 km. Ennél már csak a napsütéses óráinak száma magasabb, meghaladja az évi 3000 órát. Az alacsony páratartalomnak köszönhetően a nyári forróság is könnyebben elviselhető a szigeten. A nyári forróság elviselését a levegő páratartalma mellett a domináns szelek, a sirokkó a misztrál is megkönnyítik. 

Megérkezés és közlekedés

Egy forró augusztusi napon, nagyon kimerítő időszak után érkeztem meg Alghero városába. Alapvetően nem utazom ennyire csúcsidőszakban, a sok turista és a nagy forróság miatt, de akkor pont abban az életszakaszban voltam, amikor muszáj volt elutaznom, és tengert látnom. Szardínia nagyon jó választás volt. Augusztus ellenére meglepően élhető volt a város, nem volt rengeteg turista és a szellő is kifejezetten jól jött, elviselhetőbbé tette a forróságot.  Igazából azt tudom tanácsolni, ha Szardínián vagytok, béreljetek autót vagy robogót, és járjátok körbe a szigetet, mert nagyon sok szép tengerparti szakasza van, az úthálózata pedig elég fejlett. A sziget összesen 3 nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik, – Alghero-Fertilia, Cagliari-Elmas, Olbia-Costa Smeralda– ahová a legtöbb fapados légitársaságnak közvetlen járata van. De természetesen a tengeri közlekedés is nagyon jól szervezett. Olaszországból és Szicíliából is modern kompokkal juthatunk el ide.

Egyszerűen lélegzetelállító, Alghero

Alghero, első benyomások

Mivel úgy alakult, hogy nem volt erőm és energiám utazgatni a szigeten, Alghero tökéletesen megfelelt arra, hogy a városnézős és a tengercsodálós hajlamomat is kiéljem. A Szardínia észak-nyugati részén található kisváros a sziget harmadik legnagyobb városa. Antik városrésze nagyon kis magával ragadó, a hangulatos kis utcákon az épületekre rácsodálkozva igazán jó elveszni kicsit. 

A szárd teregetési technika
Az ötletes házfalak

Minden nap rengeteget sétáltam, minden napszakban igyekeztem megcsodálni a tengert. Ez egyik dolog, amit imádok Olaszországban, az a mosolygó emberek mellett az a passeggiata, amikoris esténként szépen felöltöznek, és sétára indulnak az emberek, fiatalok, idősek egyaránt. Az idősek különösen szépen öltöznek, mosolyognak, örülnek egymásnak és nagy tereferézésbe kezdenek, amint meglátják egymást :)

A tengerpart

Egyszerűen valami csodás… Azt megfigyeltem, hogy a helyiek nem töltenek órákat a parton: kihozzák a kis napernyőjüket, megmártóznak, kicsit napoznak, és egy óra múlva hazamennek, majd később újra kiugornak. Algheroban gyalogosan két strand is elérhető: a városban található Lido és a pár kilométerre lévő Maria Pia. Viszont Alghero körül számos jó kis strand található még, ahová külön strand busszal utazhatunk el.

Egy kis idill a Maria Pia strandon…
és a helyénvaló üzenet: “egészen biztos, hogy előbb-utóbb ez vagy az lesz, így vagy úgy.” Fodor Ákos, gyűrű by fércművek

Minding csak a gasztro….

Azt töredelmesen be kell vallanom, nem vagyok egy nagy tengeri herkenytű és hal rajongó, így az étkezéssel kicsit mindig gondban voltam. Viszont van egy jó kis bevált trükköm, mindig megkérdezem a helyieket hová érdemes elmenni, hol lehet jókat enni – a tippekben eddig még soha nem csalódtam. Így jutottam el a városközpontban található Il Milese Foccaceriába (Via Garibaldi 11. https://www.facebook.com/ilmilese.focacceria/), ahol sorszámhúzással jó kis finomságokhoz, különböző ízű foccacciákhoz juthatunk. 

Foccaccia @Il Milese

A Villa Moscában (Via Antonio Gramsci 17., https://www.villamosca.it/en/) nation finom tésztát ettem, és még a kilátás is pazar volt. 

Ezen kívül, még ezt érdemes tudnotok a szárd gasztronómiáról: articsóka, pecorino sardo, orata, civraxu, mirtuszlikőr, vörös- és fehérbor, csak hogy pár helyi jellegzetességet említsek. A szardíniai articsókát a világ egyik legkiválóbbikaként tartják számon. De nemcsak a nagyon egészséges articsókát, a pecorino sajtot is nagy tisztelet övezi a szigeten. A két legfontosabb és legrégibb fajta, a fiore sardo és a pecorino sardo eredetvédett. Ha egy körteformájú, madzaggal átkötött sajtot látunk a boltokban, azt is bátran kóstoljuk meg: a tehéntejből készült perratával sokan nem bírnak betelni. És akkor a pillekönnyű házi ricottáról még nem is beszéltem.

A tészták közül a legérdekesebb a töltött culurgiones, amit többek között mentával kevert krumplival töltenek meg. 

Culurgiones

De hogy a torkok sem maradjanak szárazon: az itteni borok Itália legjobb borai közé tartoznak. Kóstoljátok meg a testes száraz vörösbort, a Cannonau-t vagy a fehér Vermentino-t.

love yourself 

Szardínia legszebb strandjai

Szardínia tengerpartjairól tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A víz gyönyörű színárnyalatokban játszik, a part homokos, a gyönyörűbbnél gyönyörűbb partszakaszok egymást érik, így egyáltalán nem kell tömegnyomortól tartanotok. Elsősorban emiatt is szeretnék még visszatérni ide, hogy megnézzem, és kipróbáljam ezeket a strandokat: Spiagga della Pelosa, a legszebb;Costa Smeralda, a világhírűSpiagga di Piscinas, az aranyhomokos part; La Maddalena, a csodás panorámaCosta di Cala Mariolu, a barlang és a Spiagga di Chia, az apró csoda.

Alghero nappal
és este

Tudtátok, hogy a szárdok átlagéletkora 80 év, de egyáltalán nem ritka a 100+ életkor megérése sem? Vajon mi van emögött? A válasz tényleg egyértelmű: a sok mosoly, a nyugodtság, a stresszmentes életmód, a napsütés, a tenger, a pohár vörösbor és a mediterrán konyha remekei.

A dolce vita, az élet élvezetének mestersége.

A tengernél mindig kivirulok :)
… Szardíniára

Pár hasznos tudnivaló: Alghero WizzAir járatával közelíthető meg Budapestről.

Szállás tekintetében: Olaszországban mindig a Bed and Breakfasteket ajánlom.

Étterem, kajálás: hasonló árak vannak, mint Rómában. Egy tál tészta: 9-12 euró között mozog, a kiadós foccaccia 5-6 euró volt.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.