Calabria, mia: Pizzo

Az elmúlt években Olaszország szinte mindig a mentsváram volt, amikor már nagyon meggyűrtek a mindennapok, elég volt 2-3 napot Olaszországban töltenem, és máris kisimult minden ráncom :) Így estem be egy szeptemberi napon a csizma orr-részében található Calabria tartományba. 

Lungomare, Pizzo, Calabria

Calabriát egyik oldalról a kristálytiszta Tirrén-tenger, másik oldalról pedig az ugyancsak többféle színben pompázó Jón-tenger fogja körbe. Szicíliától a Messina-szoros választja csak el. Tengerpartja 741 km hosszú, melyet arany és fehér homok, helyenként apró kavics borít. Emellett az Appennin-hegység vonulatai is megtalálhatók itt, az erdős területek nagy része nemzeti parkokként működik errefelé. 

A vidék tengereinek színe valószínűtlenül kék, partjaihoz közel pedig hegyek találhatók, így elég gyakori, hogy a strandok egy meredek sziklafal lábánál terülnek el: ez az egész lélegzetelállító egységet alkot. Calabria településeinek óvárosa hegyre, dombra, de mindenképp magaslatra épült, ami még egy kis különlegességet ad a tájképnek. Nem csoda, hogy a tartományt a tengerek közé szorult hegyek vidékeként is emlegetik. 

Ebben a tartományban a leghosszabb a turista szezon, hiszen a napsütéses órák száma igen magas, és az átlaghőmérséklet a leghidegebb hónapokban sem ereszkedik fagypont alá. A meleg éghajlat, a tenger gyönyörű színei, a homokos strandok és sziklás partok, a vad és titokzatos természet, a helyi ételek erőteljes és igazi ízvilága Calabriát olyan egyedülálló hellyé teszik, ahová szinte mindenki előszeretettel utazik. 

Látkép, Pizzo városa

Calabriát közben sok-sok ellentmondás is övezi. A szegénység és a korrupció egyaránt a mindennapok részei itt, de ezek ellenére ez az a tartomány, ami az olaszok legkedveltebb üdülőhelyének számít. A hosszú nyári szezont, az érintetlen partokat és a part menti rejtekhelyeket a milánói vagy a római látogatók egyformán imádják. Szóval, mindent összevetve nem véletlenül ajánlgatom mindenkinek, hogy Olaszországban elsősorban kis körutakat jó tenni, mert rengeteg látnivaló és megcsodálni való van abban az országban. Calabria is ilyen tartomány, és itt még a sok turistától sem kell tartanotok annyira, az aranyszabályt azért itt is vegyétek figyelembe: júliusban és augusztusban a nagy meleg, a sok ember miatt érdemes elkerülni ezt a vidéket is. Tudom, nem mindig kivitelezhető a szezonon kívüli utazás, de a nyugalom, és az az hangulat, amit ilyenkor kapunk: megfizethetetlen.

Tengerparti séta Pizzoban

Sajnos, eljutni Calabriába ma már nem olyan egyszerű tőlünk, mert a WizzAir beszüntette (az egyébként jól kihasznált és kedvelt) Budapest-Lamezia Terme járatát. Így marad az országon belüli repülés vagy a vonatozás Nápolyból, Rómából. Viszont, amint Calabriába értek, tanácsos azonnal autót bérelni, mert a tömegközlekedés nem a leggördülékenyebb errefelé, és a távolságok elég nagyok. Mivel akkor még nem vezettem, maradt a taxizás és a kisvárosból ki nem mozduló üzemmód, de nem bántam meg, mert Pizzo városka igazán jó kis hely volt. 

Olaszországban mindig Bed and Breakfastben szállok meg, mert egyrészt annyira magas minőségűek, másrészt így azonnal kapcsolatba kerülök a helyiekkel, akiket mindig megkérdezek a mit érdemes megnézni, hol érdemes enni témában. Pizzoban a Casa Angelieriben (http://www.casaangelieri.com) volt a szállásom, az óvárosi részen, ahová vasárnap késő este gördültünk be a taxival, vagyis a közelébe, mert a szűk sikátorok miatt csak gyalog lehetett megközelíteni a tengerparti szálláshelyet. Sok helyen szálltam meg már, de a Casa Angelieritől egyszerűen tátva maradt a szám. A kétszintes épületben 6-8 szobával, apartmannal üzemelő helyen nemcsak a kilátás, a kis udvar és a helyiek vendégszeretete is csodás volt. 

Kilátás a Casa Angelieriből, Pizzo

Pizzo Calabrio 

Pizzo tényleg nem egy nagy szám, de pont ezt imádtam benne. Még az sem vette el tőle a kedvem, hogy a Ciccio, a taxis elfelejtett értem jönni a reptérre, otthon felejtettem a kontaktlencse folyadékomat és az első napon a négyből úgy zuhogott az eső, mintha dézsából öntötték volna. De mit nekem mindez, ha ott a tenger és ez a látvány tárult elém a szobámból:

Casa Angelieri, Pizzo, Calabria

Pizzoban megvolt minden, amit szeretek: az ódon óváros a kis sikátorokkal, a gyönyörű tengerpart, mosolygós emberek és a jó kis éttermek. A városnak két fő nevezetessége van: a Chiesetta di Piedigrotta, a parton található barlang-kápolna és a híres Tartufo jégkrém. Emellett, a központban van egy kis történelmi vár (Castello Murat) és sok-sok hangulatos étterem vár majd minket a főtéren, a Piazza della Repubblicán. 

Tartufo jégrémigazából egy kakaóporral bevont mogyorófagyiból készült óriási gombóc, közepén folyékony csokival. Természetesen nemcsak mogyorófagyiból készítik, a klasszikus mellett a pisztácia fagyival és tört pisztáciával beborított is nagyon népszerű nemcsak itt, hanem egész Dél-Olaszországban. A főteret körülvevő kávézókban az eredetit és különféle változatait is megkóstolhatjátok, a pincérek szinte éjjel-nappal fagylaltot készítenek. Az Bar Ercoleigazán jó választás lesz.

Tartufo jégkrém

Ha már az ételeknél tartunk, a Pepe Nero és La Lamparaéttermek kiváló helyszínei a friss halakból és tengeri herkentyűkből álló ebéd vagy vacsora elfogyasztásának. Amit különösen szeretek Olaszországban, ha kétszer ugyanabban az étteremben eszem, második alkalommal már törzsvendégként fogadnak és bánnak velem, a Pepe Neroban (https://www.facebook.com/pepeneropizzo/) sem volt másképp. Annyira kedvesek és előzékenyek ezekben a kis családi éttermekben, amihez foghatót eddig más országban nem igazán tapasztaltam.  

Egy jó kis tészta a zuhogó esőben a Pepe Neroban

A négy nap gyorsan elszállt a sok sétával, olvasással, tengerben megmártózással, viszont arra elég volt, hogy magával ragadjon, és megfogadjam, biztosan visszatérek még ide. Remélhetőleg hamarosan :)

Arrivederci Mia Cara Calabria!

Szieszta a főtéren, Pizzo (a kép készítéséhez a bácsik hozzájárultak)
Tengerpart, Pizzo
Panoráma, Pizzo
Útban a tenger felé, Pizzo
Nagyon szeles Calabria
Arrivederci!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.